Ham Bal
03-03-2023
03:06
Ham Bal Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre ham bal ; 45 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda ısıl işlem görmemiş, ayrıca polenleri tutacak şekilde 0,3 mm'nin üzerinde bir filtreden süzülmemiş ve besin değeri kovandaki hali ile korunmuş doğal bal anlamına gelmektedir. Ham bal terimi ısıl işlem ve filtreleme işlemi ile alakalıdır.
Bal yüksek ısıl işlem gördüğü zaman içerisinde ki besin değerlerini kaybeder ve yüksek sıcaklığa maruz kalmış balda HMF adı verilen kanserojen bir bileşen oluşur. Ham balda böyle bir risk yoktur ve besin değeri pastörize edilmiş ballara göre çok daha yüksektir.
Balın ham bal mı yoksa yüksek ısıl işlem görmüş bal mı olduğunu anlamanın tek yolu laboratuvar ortamında yapılan analizlerdir. Analiz değerlerinde HMF oranının yüksek olması diastaz sayısının düşük olması balda yüksek ısıl işlem yapıldığının göstergesidir.