Salgı Balı ve Çiçek Balı
03-03-2023
03:02
Salgı Balı : Çam ağaçlarında yaşayan Basra böceğinin çam ağacı öz suyunu emdikten sonra bu ağacın üzerine bıraktığı tatlı salgıyı arılar alır ve kendi enzim salgılarıyla birleştirerek ürettiği bir bal türüdür. Salgı balı ÇAM BALI olarak bilinir. Çam balının kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Çam balı diğer ballara göre daha geç kristalize olur , kedine özgü tadı vardır daha yumuşak bir tada sahiptir , rengi koyudur.
Çiçek Balı : Bal arılarının, çiçek nektarlarını alarak kendi enzim ve salgılarını katıp olgunlaştırdığı doğal bir arı ürünüdür. Arılar hangi çiçeklerden nektar toplarsa bal o çiçeğin özelliklerini tadını , rehasını ,rengini yansıtır. Örnek: lavanta balı (lavanta çiçeğinin nektarından üretilen bal ) , narenciye balı , kestane balı, yayla balı... Her bölgenin bitki örtüsü farklı olduğundan , her bölgenin balı da farklıdır.